Bronnen

DIRECT NAAR DE BRONNEN

Vanuit “zoekoptiek” zijn er 3 soorten online bronnen:

 1. Databestanden met zoekfunctie
  Hierin kan direct op naam of met een andere zoekterm gezocht worden. De informatie in deze databestanden is vaak overgenomen uit andere, minder goed doorzoekbare bronnen.

 2. Gedigitaliseerde archieven
  Hierin kan niet met zoektermen gezocht worden, maar de scans moeten pagina voor pagina doorgenomen worden. Sommige archiefonderdelen hebben wel eigen (meegescande) namenindexen.
  De met handschriftherkenning en kunstmatige intelligentie getranscribeerde archieven vormen een nieuwe, groeiende categorie. Deze archieven zijn wel met zoektermen doorzoekbaar.

 3. Bijzondere collecties
  De wijze waarop binnen de collectie gezocht kan worden verschilt per collectie. Soms is de hele inhoud met zoektermen doorzoekbaar (zoals de krantensite Delpher en de Surinaamse Almanakken op de dbnl-site), soms bestaat de inhoud van een site deels uit doorzoekbare en deels uit niet-doorzoekbare bronnen.

Alle rechten voorbehouden: voor informatie over de maker(s) van de bron, eventuele openbaarheidsbeperkingen en citeerinstructies wordt verwezen naar de toelichting op de website van de instelling die de originele bron beheert.